Hoe kom ik van mijn dode voorraad af?
In dit artikel vind je 3 tips voor wat je kunt doen met een overtollige voorraad.
Ieder voorraadhoudend bedrijf krijgt er mee te maken, een dode voorraad. Artikelen worden om verschillende redenen niet of nauwelijks meer verkocht en blijven daarom op de plank liggen. Dat er nauwelijks meer vraag is naar een artikel kan te maken hebben met de trendgevoeligheid en seizoensgebondenheid van een product. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe collectie in een kledingzaak. Ook kan een artikel plotseling minder in trek zijn door de introductie van een nieuwe productielijn. Denk bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuwe iPhone.
Ook al kun je bij veel consumentenwaren de levenscyclus van het product redelijk in kaart brengen. Het blijft altijd een ruwe schatting, met als risico dat je met een dode voorraad komt te zitten. Te weinig inkopen kan ook niet, want een “nee” verkopen aan je klanten is geen optie!
Een dode voorraad lijkt dus onvermijdelijk. “Maar hoe kom ik er van af?” Hieronder staan drie tips:
Uitverkoop
De meest voor de hand liggende optie is het houden van een uitverkoop. Heb je een winkel? Zorg er voor dat de artikelen uit jouw dode voorraad een prominente plaats krijgen, met daarbij duidelijk de actiekorting. Het liefst dichtbij de kassa, omdat deze omgeving uitnodigt tot impulsaankopen.
In een webshop kan hetzelfde worden gedaan door extra koopsuggesties voor te stellen nadat de klant op het winkelmandje heeft geklikt om af te rekenen. In een webshop is het bovendien aan te raden om een aparte pagina te maken met alle sale-artikelen. Zorg voor een opvallende ‘banner’ op de ‘home’ pagina, zodat de bezoeker makkelijk en snel naar deze pagina kan navigeren.
In beide gevallen is het belangrijk om de uitverkoop aan te kondigen. Doe dit via sociale media en stuur je klanten een nieuwsbrief.
Combineren
Combineer een product uit jouw dode voorraad met een artikel dat wel goed verkoopt. Een slecht lopend artikel krijgt op deze manier ineens weer waarde.
Zorg er wel voor dat de artikelen bij elkaar passen en elkaar versterken. Combineer een baddoek voor op het strand met een zonnebrandcrème en niet met een regenjas (alhoewel dat in Nederland nog niet eens zo’n gekke combinatie zou zijn met het afwisselende weer)…
Wacht niet af!
Het opslaan van voorraad kost geld.. Het opslaan van een dode voorraad kost nog meer geld! Het staat nieuwe winstgevende artikelen namelijk in de weg. Daarom is het belangrijk om de dode voorraad zo snel mogelijk van de hand te doen. Staar je niet blind op de mogelijkheden, maar onderneem direct actie. Houd een uitverkoop, of bied je dode voorraad aan bij een opkoper.
Door je overtollige voorraad aan te bieden bij een opkoper als Kooistra.com maak je weer ruimte voor lucratieve handel. Neem gerust contact met ons op om te vragen naar de mogelijkheden!
Extra tip:
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng daarom goed in kaart wat de voorraad is, wat de verwachtingen zijn en kijk ook naar de verkoopcijfers/ patronen van vorige jaren. Dit kun je gemakkelijk doen door gebruik te maken van een voorraadbeheersysteem. Door een duidelijk overzicht bij te houden, kun je snel zien op welke artikelen actie is vereist.